Pohanka 20 x 1,2 g (k dispozici také sypaný)
Přeslička 20 x 1,5 g (k dispozici také sypaný)
Řepík 20 x 1,2 g (k dispozici také sypaný)
Sléz 20 x 1,0 g (k dispozici také sypaný)
Smetanka kořen 20 x 2,0g (k dispozici také sypaný)
Šípek 20 x 3,0 g (k dispozici také sypaný)
---------------------------------------------------------------------
Postup přípravy bylinného čaje
1/ Nálev (květy, natě, listy)
1 lžička až 1 polévková lžíce byliny se přelije vroucí vodou (cca 250 ml), za občasného promíchání se nechá
5-15 minut louhovat a poté se výluh scedí.
2/ Odvar ( kořeny, plody, kůra)
1 polévková lžíce byliny se zalije studenou vodou, rychle zahřeje až k bodu varu, po dobu dalších většinou 10 minut
se udržuje ve stavu mírného varu. Poté se zakrytý odvar nechá dalších cca15 minut v klidu odstát (mimo zdroj tepla).
Nakonec se odvar scedí.
Doporučení: odvary bylin je vhodné vařit ve skleněných konvicích.